TAC Kariyer Merkezi

Mentorluk Projesinde Yeni Dönem

TAC Kariyer Merkezinin 2015'te başlattığı en heyecan verici projelerden biri olan Mentor/ Mentee Projesi 3. dönemine giriyor. TAC Abilik Ablalık geleneğinin TAC sonrası yaşamda en somut hali olan Mentorluk/Menteelik projesinin üçüncü döneminde, TAC'li Mentor Abi ve Ablaların sana rehberlik edebilmek için bekliyor.

Kariyerinin herhangi bir aşamasında olan mezunlarımız; Seçtiğiniz kariyerde ilerlemek için yönlendirilmeye mi ihtiyacınız var? İşinizde başarılı olmak ve fark yaratmak mı istiyorsunuz?  Kariyerinizde veya hayatınızda önemli bir değişiklik yapmak istiyor ve bu konuda akılcı bir desteğe mi ihtiyaç duyuyorsunuz?

Bu soruların cevaplarını bir bilenin ağzından, daha da güzeli TAC'li bir Abi veya Abla'nızın ağzından duymak, doğru karar almanıza yardımcı olmalarını sağlamak ve rehberliklerinden faydalanmak için aşağıdaki butona tıklayarak "Mentee olmak istiyorum" demeniz yeterli.


AMAÇ

Yapılandırılmış birebir görüşmelerde, bilgi, deneyim ve tecrübelerin aktarımı ile MENTOR’un MENTEE’nin gelişimine ve kararlar almasına yardımcı olması. Gelişim amaçlı bir paylaşım biçimidir.
 

TARAFLAR

Mentor; Zamanını, bilgisini ve çabasını kendisinden daha az deneyimli bir kişinin (mentee) verimliliğini ve başarısını artırması için, gereken bilgi ve becerileri kazanması amacıyla paylaşan kişidir.

Mentee; Mentorluk desteği alan, aktif olarak Mentorundan yardımı alarak gelişimini yönlendiren kişidir.
 

SÜREÇ

6 ay
Bu süre zarfında Mezunlar Derneği görüşmelerin gerçekleşebilmesi için süreci takip edecektir. Sonrasında görüşmelere devam etme kararı taraflara aittir.

 

GÖRÜŞME SAYISI

En az 3
 

GÖRÜŞME SIKLIĞI

2 AYDA 1. Ancak taraflar ilk görüşme sonrasında toplantı sıklığını kendileri belirler. İdeal olarak ayda 1 kere buluşulmasını tavsiye ediyoruz.
 

MENTORLUK İLİŞKİSİ

Mentor, mentee’nin ihtiyacına yönelik olarak farklı roller üstlenebilir.
Tavsiye Veren: Kariyerlerindeki tecrübe ve deneyime yönelik bilgiyi paylaşan
Destekçi : Moral desteği veren
Sponsor : Fırsatları yakalamaya yardımcı olacak bilgiyi paylaşan
Model : Mentee’nin örnek aldığı kişiliğe sahip olan

MENTEE, programın başında bu 4 rolden hangisinin desteğine ihtiyacı olduğunu belirleyerek TAC Mezunlar Derneği’ne iletir.

Etkili bir mentorluk ilişkisi karşılıklı saygı, güven, anlayış ve empati üzerine kurulur.
 

İYİ BİR MENTOR nasıl olur?

  • Hem hayat tecrübesi ve bilgeliğini hem de teknik bilgisini paylaşır.
  • Çok dinler, az konuşur.
  • İyi bir gözlemcidir; mentee’nin problemlerini kendisinin çözmesini sağlayacak şekilde yönlendirme yapar.
  • Mentee’nin amaç ve ihtiyaçlarını anlamaya, kabullenmeye ve saygı duymaya gayret eder.
  • Gerekli durumlarda, mentee’nin amaçları doğrultusunda farklı yetkinlikler edinebilmesi için onu teşvik eder ve yönlendirir.
  • Problemleri mentee adına çözmez,
  • Kararları mentee adına almaz.
  • Menteenin paylaştığı kişiye özel bilgileri menteenin rızası olmadan başkalarıyla paylaşmaz.

 

İYİ BİR MENTEE nasıl olur?

  • Mentee sürecin gerçek sorumlusudur.
  • Mentor’un uygun zamanını bulup görüşmeleri ayarlamak Mentee’nin sorumluluğundadır.
  • Her zaman Mentoruna saygıyla yaklaşır. Mentorunun kısıtlı zamanını onun gelişimi için ayırdığının bilinci ile hareket eder.
  • Mentoru ile belirlediği hedefler ve terminleri konusunda hassas davranır, savsaklamaz.
  • Görüşmelere Mentorundan önce varır, sonra ayrılır.
  • Aklına takılan soru ve konuları vakit geçirmeden, zamanında mentor ile paylaşır.
  • Mentoru ile buluşmaya her zaman hazırlıklı gelir; gelişim hedeflerinde ne aşamada olduğu, ihtiyaç duyduğu ilave destek, vb.
  • Mentorunun paylaştığı kişiye özel bilgileri mentorunun rızası olmadan başkalarıyla paylaşmaz.

 

SÜREÇ

  1. Mentee başvuru yaptıktan en çok 1 ay içinde TAC Mezunlar Derneği var olan Mentor havuzundan belirlediği ihtiyaca yönelik uygun bir Mentor ile eşlenir.
  2. Mentor ve Mentee eşleşip, iki taraf birbirine tanıştırıldıktan sonra ilk görüşme Mentee’nin talebi ile tarafların belirlediği uygun bir tarihte gerçekleşir.
  3. İlk görüşmede hedef, süreçle ilgili amaç belirlemek ve bir sonraki görüşmenin tarihini netleştirmektir. O yüzden mentee'nin görüşmeye amaçlarını mümkün olduğunca netleştirerek gelmesi önemlidir.
  4. İlk görüşme sonrasında TAC Mezunlar Derneği taraflardan kısa birer geri bildirim alır.

    Geri bildirimin amacı, eşlemenin doğru yapılıp yapılmadığını anlamak ve tarafların süreci amaçlanan hedefe uygun olarak uyguladığını teyit etmektir. Bir sonraki geri bildirim programın sonunda alınacaktır.
  5. Mentor veya Mentee her konuda, her zaman TAC Mezunlar Derneği’nce belirlenmiş sorumlulara soru sorabilir, geri bildirim verebilir ve değişiklik taleplerini iletebilirler.
     
  6. Program, 6 ay boyunca tarafların belirlediği sıklık ve adette, 2 ayda en az 1 kere olmak üzere devam eder. Görüşmelerin sıklığı ve şekline (yüz yüze, telefon, skype vs.) mentor ve mentee kendileri anlaşarak karar verir.

    Görüşmelerin düzenli olması, hem mentor mentee ilişkisi açısından, hem de mentee'nin gelişiminin daha net izlenebilmesi açısından önemlidir.
     
  7. 6 aylık sürecin sonunda TAC Mezunlar Derneği her iki taraftan sürecin değerlendirilmesine ilişkin geri bildirim alır ve aldığı bilgiyi programın gelişimine yönelik olarak ilerleyen fazlara entegre eder.

 


TARAFLARIN KAZANIMLARI

MENTOR, ayırdığı zaman ve yaptığı aktarım ile TAC networkünün gelişip güçlenmesine, Abilik-Ablalık Geleneğinin sürdürülmesine destek olmakta;

MENTEE ise TAC networkünü kullanarak kendini geliştirmekte ve daha başarılı bir birey olarak hayattaki yerini sağlamlaştırabilmektedir.

Programa dahil olmak isteyenler [email protected] adresine mail gönderebilirler.